Blog

Case: Stadhuis Mechelen kiest voor WatchGuard bij veiligheidsuitdaging

De Belgische stad Mechelen is vooral bekend als een historisch centrum voor artistieke productie, een stad die een groot aantal schilders, prentkunstenaars en componisten aantrok. Vandaag de dag levert Mechelen voorzieningen voor haar burgers, bedrijven en toeristen met haar brede aanbod aan attracties, winkelcentra, familieactiviteiten en restaurants. Met meer dan 86.000 inwoners, zijn de huidige overheidsdiensten verdeeld over 35 locaties met tussen de 5 en 250 werknemers per locatie.

In 2017 is het stadhuis van Mechelen begonnen met de implementatie van een aantal nieuwe technologieën, zodat werknemers de mogelijkheid hebben om op afstand te werken. In totaal ondersteunen zij meer dan 1.800 medewerkers, waarvan 550 op afstand. Met dit in het achterhoofd moest Mechelen standaarddiensten leveren aan al haar medewerkers, zowel op LAN-connectiviteit als op Wi-Fi, en op een zo veilig mogelijke manier. Het stadsbestuur stuurde een offerteaanvraag om een beveiligingsoplossing te vinden die het beste past bij de behoeften, tegen een betaalbare prijs. “Toen we deze infrastructuur voor werken op afstand ontwierpen, was veiligheid het allerbelangrijkst. We hadden een platform nodig dat meer dan 500 externe gebruikers kon ondersteunen, veilige toegang kon bieden, en een goede gebruikerservaring en geautomatiseerde rapportage kon leveren. We hadden ook een partner nodig die steeds beschikbaar was”, legt Koen Verspecht, adviseur informatie- en communicatietechnologieën van de stad Mechelen, uit.

Oplossing

Mechelen heeft gekozen voor WatchGuard vanwege het brede scala aan beveiligings- en draadloze functionaliteiten. Het heeft een grote verscheidenheid aan tafelmodel en middenklasse WatchGuard Firebox-toestellen geïnstalleerd op al hun verschillende locaties, waaronder de Firebox M5600. Om de Wi-Fi ruimte verder te beschermen, hebben ze ook verschillende WatchGuard Access Points geïnstalleerd om de draadloze beveiliging te garanderen.

WatchGuard’s Access Portal was een van de belangrijkste implementaties op elke locatie. Het Access Portal geeft een gebruiker toegang tot interne applicaties via een reverse proxy zonder dat er extra software hoeft te worden geïnstalleerd. Het is ook clientless en onafhankelijk van het besturingssysteem, met de ondersteunde single sign-on (SSO) functionaliteit. Op die manier worden ze, als ze eenmaal zijn geauthenticeerd op het Access Portal, ook geauthenticeerd om toegang te krijgen tot verschillende applicaties. Dit maakt het voor de medewerkers eenvoudig om gemakkelijk via één interface toegang te krijgen tot hun applicaties.

“WatchGuard’s Access Portal was in eerste instantie bedoeld voor gemeenteraadsleden en secretaresses. Maar door het gebruiksgemak hebben we het aantal gebruikers vergroot en uiteindelijk zijn we begonnen met het uitrollen naar alle locaties”, voegt Koen toe. “Dankzij het feit dat het Access Portal goed functioneert, kunnen medewerkers hun werk overal vandaan doen, zelfs tijdens hun vrije tijd en in de vakantie”. In combinatie met de multi-factor authenticatie oplossing van WatchGuard, AuthPoint, kan Mechelen de productiviteit van de medewerkers verhogen en ook de persoonsgegevens van elke medewerker beveiligen, of ze nu op afstand of op locatie zijn.

Resultaten

Met de Fireboxen, Access Points en AuthPoint-oplossing die is geïmplementeerd, heeft Mechelen er alle vertrouwen in dat de oplossingen die op de verschillende locaties zijn geïmplementeerd, helpen om veiligheid te verhogen en tegelijkertijd LAN- en draadloze toegang te bieden tot bedrijfskritische applicaties. Koen concludeert: “We hebben voor WatchGuard gekozen omdat ze ons werk gemakkelijk maken. Het belangrijkste is dat we de impact op onze medewerkers zo veel mogelijk willen minimaliseren. Het is erg handig voor ons om applicaties te leveren via portal, en Cloud technologie met behulp van Access Portal. Dit, gecombineerd met geautomatiseerde rapportages, maakt het voor ons echt gemakkelijk om onze oplossingen centraal te beheren en, indien nodig, op andere locaties in te zetten”.

Dankzij het feit dat het Access Portal goed functioneert, kunnen medewerkers hun werk overal vandaan doen, zelfs tijdens hun vrije tijd en in de vakantie.

Koen Verspecht, Adviseur Informatie- en Communicatietechnologie, Stad Mechelen

Cyberbedreigingen worden talrijker en complexer en veel organisaties gaan daarom op zoek naar krachtigere en complexere beveiliging. Maar veel IT-afdelingen worstelen al met een tekort aan middelen, mankracht en cybersecurity-vaardigheden. Kan cybersecurity niet eenvoudiger? Download de whitepaper 4 Actionable Ways to Simplify Your Security (ENG)
Download de whitepaper (ENG)

4 Actionable Ways to Simplify Your Security (ENG)

Cyberbedreigingen worden talrijker en complexer en veel organisaties gaan daarom op zoek naar krachtigere en complexere beveiliging. Maar veel IT-afdelingen worstelen al met een tekort aan middelen, mankracht en cybersecurity-vaardigheden. Kan cybersecurity niet eenvoudiger?