Blog

Vertrouw jij je thuis-Wi-Fi?

Door Milena Babayev-Gurvits

We hebben het er de laatste tijd vaker gehad: over hoe cruciaal het is voor organisaties om een Trusted Wireless Environment mogelijk te maken. Nu het werken op afstand ons “nieuwe normaal” is, en niet ieder bedrijf in staat is om iedereen een AP225W muurplaat access point voor thuis toe te sturen, hebben we in een eerder blog 5 tips behandeld die de werknemers op afstand veilig, en Wi-Fi hackers op afstand zouden houden. Hier is een opfrisbeurt:

 1. Maak verbinding met het netwerk van je bedrijf via VPN (virtual private network).
 2. Verander de SSID (service set identifier) van je kabelmodem of router in ‘verbergen’ om Wi-Fi hackers op afstand te houden.
 3. Gebruik een WPA2- of, indien mogelijk, WPA3-beveiligde modem/router.
 4. Wijzig het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk regelmatig. Gebruik niet de standaardinstellingen.
 5. Maak een gasten-netwerk voor mensen in je huishouden, zodat zij zich kunnen aanmelden zonder toegang te krijgen tot het netwerk van je bedrijf.

Hoewel deze Wi-Fi-tips jou en je dierbaren veilig zullen houden, zullen ze je niet altijd beschermen tegen deze zes bekende Wi-Fi-bedreigingscategorieën.

 • Rogue Access Point: stelt aanvallers in staat om perimeter security te omzeilen.
 • Rogue Client: levert malware payloads af aan het netwerk na verbinding met een kwaadaardige Access Points.
 • Neighbour Access Point of Client Misassociation: Risico’s op infectie door verbinding met andere SSID’s terwijl je binnen het bereik van het geautoriseerde Access Point bent.
 • Ad-Hoc Netwerk: Maakt gebruik van peer-to-peer verbindingen om de veiligheidscontroles te omzeilen en de blootstelling aan malware te riskeren.
 • “Evil Twin” Access Point: Verleid gebruikers om verbinding te maken en zo het verkeer te bespioneren, gegevens te stelen en systemen te besmetten.
 • Verkeerd geconfigureerd Access Point: Opent netwerken voor aanvallen door configuratiefouten.

Deze bedreigingen zijn niet nieuw, ze bestaan al sinds Wi-Fi 21 jaar geleden mainstream werd. Maar één ding is hetzelfde gebleven en dat is  schokkend voor mij: er zijn geen veiligheidsstandaards voor Layer 2 Wi-Fi om Wi-Fi gebruikers zoals jij en ik veilig te houden. Daarom pleit ik voor verandering. We verdienen het allemaal om verbinding te maken met Wi-Fi netwerken die we kunnen vertrouwen. Ik wil thuis, of in mijn favoriete coffeeshop, verbinding kunnen maken met Wi-Fi en me niet hoeven af te vragen of de persoon die naast me op zijn of haar laptop zit, een hacker is. Hackers gaan graag achter Wi-Fi aan, omdat het de zwakke schakel in de veiligheidsketen is, en er niet zo ingewikkeld is om een Wi-Fi-netwerk te hacken.

Dus, hoe kunnen wij vandaag nog helpen om een veilige, wereldwijde, Wi-Fi-standaard op te bouwen? Iedereen kan zich aansluiten bij de Trusted Wireless Environment-beweging en pleiten voor een wereldwijde beveiligingsstandaard voor Wi-Fi. Bezoek www.TrustedWirelessEnvironment.com vandaag nog! Elke handtekening die we verzamelen, helpt ons om samen op te trekken met organisaties zoals de Congressional Wi-Fi Caucus, WiFiForward, PCI Security Standards Council, Wi-FiNOW, IEEE, en Wi-Fi Alliance om er maar een paar te noemen. Deze organisaties helpen bij het opstellen van beveiligingsstandaarden voor bedrijven over de hele wereld en we willen onze krachten bundelen door met hen samen te werken om deze wereld veiliger te maken.

Blijf veilig, iedereen!

#TrustYourWiFi

Werken op afstand wordt steeds meer het nieuwe normaal en dat brengt naast voordelen ook risico’s met zich mee. Wat zijn de gevolgen van de toename van werken op afstand? Download de whitepaper The state of off-prem security en bekijk de resultaten van een onderzoek onder IT-beheerders en managers naar de staat van de beveiliging van het personeel op afstand.
Download de whitepaper (ENG)

The state of off-prem security

How Networks Without Borders Make User-Focused Security Paramount

Werken op afstand wordt steeds meer het nieuwe normaal en dat brengt naast voordelen ook risico’s met zich mee. Wat zijn de gevolgen van de toename van werken op afstand? Bekijk de resultaten van een onderzoek onder IT-beheerders en managers naar de staat van de beveiliging van het personeel op afstand.