Blog

Veilig werken op afstand – de impact van COVID-19 op ICT-omgevingen

De pandemie heeft het afgelopen jaar op verschillende gebieden grote impact gehad. Een belangrijk gevolg was natuurlijk de sterke toename van het aantal thuiswerkers. Uit cijfers van het CBS blijkt dat onder ICT’ers het aandeel thuiswerkers in de laatste maanden van 2020 verdubbelde en dat in dezelfde periode meer dan 40% van de werknemers van het hoogste beroepsniveau vanuit huis werkte. Die sterke toename heeft grote gevolgen voor de ICT-omgevingen.

De impact van de pandemie

COVID-19 heeft op verschillende manieren grote impact gehad op ICT-omgevingen. Het afgelopen jaar zijn netwerkgrenzen nog sterker vervaagd. Die ontwikkeling was al gaande, maar is door de pandemie versterkt. Het bedrijfsnetwerk houdt niet meer op bij de buitenmuur van het bedrijf, eindgebruikers zijn nu de nieuwe grens. ICT-security moet daarom zijn aandacht verleggen naar het beveiligen van gebruikers, waar zij zich ook bevinden.

COVID-19 heeft ook grote gevolgen voor de transacties tussen bedrijven en hun klanten. Veel organisaties moesten online verder toen ze gedwongen werden hun deuren te sluiten. Plannen voor e-commerce-activiteiten werden versneld uitgevoerd. Daardoor ontstonden nieuwe uitdagingen rond dataverwerking en AVG-compliance.

Een derde gevolg van de pandemie is de sterk toegenomen bedreiging door cybercriminelen, die hun aanvallen steeds vaker richten op thuiswerkers die inloggen op bedrijfsnetwerken. Thuiswerkers zijn kwetsbaar en gevoelig voor social engineering en phishing.

Door deze ICT-uitdagingen van het afgelopen jaar is de behoefte aan deskundig personeel sterk gestegen. Het tekort aan cybersecuritydeskundigen, waar de Cyber Security Raad al jaren voor waarschuwt, is daardoor alleen maar nijpender geworden. Securityspecialisten zijn dan ook, zeker voor middelgrote bedrijven, moeilijk te vinden.

Toegenomen druk op ICT-beheerders

De druk op de ICT-omgevingen legt een grote verantwoordelijkheid bij ICT-beheerders. Zij moeten niet alleen beschikken over de juiste kennis om werknemers te beschermen die op afstand werken, maar ook over het juiste gereedschap om dat efficiënt te doen. Ook daarom is er een grote behoefte aan samenhangende oplossingen die naadloos samenwerken, complete stack-oplossingen met zowel multifactor-authenticatie (MFA), mobiele security en DNS firewalls. Voor organisaties die een hoog niveau bescherming zoeken maar daarvoor niet de specialistische kennis in huis hebben, of voor wie een eigen security-expert te kostbaar is, zijn Managed Services een verstandige oplossing. Zo krijgen ze op een betaalbare manier toegang tot gespecialiseerde security-kennis, blijft de beveiliging altijd up-to-date en kan de eigen ICT-afdeling zich richten op processen die niet uit te besteden zijn.

Een full stack-oplossing

Met het juiste gedrag en de juiste oplossingen is veilig werken op afstand mogelijk. WatchGuard biedt zo’n oplossing. Door de overname van Panda Security biedt WatchGuard ook geïntegreerde endpoint security aan. Het aanbod van een volledige securitystack en de toevoeging aan het cloudplatform, WatchGuard Cloud, betekent dat alle data van de verschillende securitydisciplines geïntegreerd worden. Dit verbetert de detectie van dreigingen sterk. Security-beheerders hebben via één dashboard toegang, waardoor zij niet alleen een beter inzicht krijgen in de risico’s, maar ook meer controle hebben.

Werken op afstand wordt steeds meer het nieuwe normaal en dat brengt naast voordelen ook risico’s met zich mee. Wat zijn de gevolgen van de toename van werken op afstand? Download het ebook Deploying Zero-Trust Networks in the Era of COVID-19 en lees welke invloed COVID-19 heeft op veiligheid en wat er nodig is voor een goed beveiligde organisatie.
Download nu de whitepaper (ENG)

Deploying Zero-Trust Networks in the Era of COVID-19 (ENG)

In dit e-book onderzoeken we welke invloed COVID-19 heeft op veiligheid en wat er nodig is voor een goed beveiligde organisatie.